vAza.sk

vzory A zákony | jednoduchá cesta k právu

Cenne papiere deditsvo

HomeForumsObčianske právoCenne papiere deditsvo

This topic has 2 voices, contains 2 replies, and was last updated by  Bipod 105 dní ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Author Posts
Author Posts
3. Február 2012 at 16:08 #4249

Marek

Pred siedmymi rokmi prebehlo dedičské konanie po svokre, v ktorom neboli zahrnuté cenné papiere, ktoré majú  nulovú hodnotu.
V januári 2012 prišiel výpis  zo strediska CP  aj s poukážkou na vyplatenie  9, 6 € za vedenie účtu    na meno zomrelej svokry.
Rada by som vedela, čo s tým máme urobiť aby platby za vedenie účtu nechodili. Dedičské konanie by bolo  len  zbytočné vynaloženie prostriedkov, pretože CP nemajú cenu.

4. Február 2012 at 06:55 #4254

Bipod

Ak sa aj dodatočne objavia veci, ktoré patria do dedičstva už prerokovaného, na návrh prebehne dedičské konanie v ich rozsahu. Tomu sotva zabránite, ak príde návrh. Na to, že dedičské konanie by bolo len zbytočné vynaloženie prostriedkov, pretože CP nemajú cenu, sa podľa môjho názoru nebude prihliadať. Za súčasného stavu vy zjavne nemáte právo disponovať CP nebohej.

Iné by bolo, keby cenné papiere už boli “prešli” dedičským konaním.

Prípadná akákoľvek pohľadávka sa mohla zahrnúť do dedičského konania, ak by bol bývala vznesená.

Vo všeobecnosti pohľadávku možno nárokovať do 3 rokov.

Vy za nebohú samotnú požiadavku (=list) na požadovanú platbu nemusíte ani prevziať, ani za ňu zaplatiť. Dokonca podľa poštového zákona ani nie ste za nebohú oprávnení preberať poštové zásielky, lebo nežije vo vašej domácnosti. Je možné nedoručenie zásielky s odôvodnením, že adresát už nežije, v takých prípadoch to pošta vracia odosielateľovi. To by asi bolo teraz najlepšie. Čo bude ďalej, záleží najmä na protistrane. Aj keď by cena CP=0, vec treba právne doriešiť. Nikto to nechce “papierove mať na krku” do večnosti.

Mohli by ste síce doriešenie konzultovať s tým, kto poplatok žiada, ale vnímam riziko, že sa na vás “zavesí”.

Možno na ich návrh prebehne dodatočné dedičské konanie a dedič prevedie CP na niekoho iného.

V zásade je možné dedičstvo aj odmietnúť, ale podľa môjho názoru už nie teraz za týchto okolností.

Platiť poplatok v mene nebohej je nezmysel, tým sa vec len odsunie, ale nevyrieši. V súčasnom stave NEZODPOVEDÁTE ZA DLHY NEBOHEJ, nemusia vás vôbec zaujímať.

To je môj názor. Téma je zaujímavá. Rád by som poznal aj iné názory a tiež, ako sa vec vyvinie ďalej, alebo aký bol vývoj v iných obdobných prípadoch. Ozvete sa niekto?

4. Február 2012 at 06:59 #4255

Bipod

Doplňujem moju úvahu ešte tým, že zásielku adresovanú inej osobe ani nesmiete otvoriť.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You must be logged in to reply to this topic.