vAza.sk

vzory A zákony | jednoduchá cesta k právu

problem z pravnickou

HomeForumsO diskusiiproblem z pravnickou

This topic has 3 voices, contains 7 replies, and was last updated by  Henka 55 dní ago.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
Author Posts
Author Posts
15. Február 2012 at 15:54 #4263

black

Dobry den.
Chcem sa opytať zastupuje ma niečo cez rok a pol jedna pravnicka,vo veci vymahanie dlžnej sumy od jednej firmy.Skratim to asi v tomto zneni.Neskore podanie tr. oznamenia.Na moje naliehanie,sa podavala žaloba na sud.Niekedy sa s pravničou neda skontaktovať ani sms.mail a telefonatom vyše mesiaca.Žaloba sa podavala začiatkom roka 2011.V aprili toho isteho roka,som sa informoval na sude,či na hodou,nevedia,kedy bude pojednavanie.Tam mi bolo povedane,že navrh je prijaty ale treba zaplatiť poplatok,o ktory ma moja pravnička neinformovala a až po mojom telefonovani jej,mi povedala,že akurat mi chcela volať.Mimochodom,bolo to akurat v posledny den,kedy som mal zaplatiť sudny poplatok.Zaplatil som a pravnička,podala žalobu na vymahanie dlžnej sumy od tej firmy,o skoro 2500eur menšiu.Takže podala novy prikaz na uhradu,ktory som hned zaplatil a do dnešneho dna,t.j februar 2012 neni stale určeny den pojednavania.Vôbec nereagovala na moje pokyny,kde som trval na tom aby podala sťažnosť na sud.Minuly rok,sme podali opäť na môj pokyn druhe tr. oznamenie,už aj z niektorymi pracovnikmi,proti tejto firme kde,bolo toto zamietnute policajtami.Kedže sa sťažnosť na sud,dala až koncom roku 2011!!! a zistil som,že mi pravnička klamala 2x v tej veci,ako denno denne telefonuje na sud,som jej poslal mail,kde som ju na to upozornil a ona mi spätne odpisala,že so mnou ukončuje zastupovanie,za narušenie doverihodnosti a podobne a žiada zaplatiť skoro 800eur za tri ukony.Zda sa mi to vela,zvlašť preto,že mi klamala,neskoro podala sťažnosť na sud,nedalo sa s nou skontaktovať ani na moje naliehanie,že chcem až ma informuje.
Ako mam postupovať?Zaplatiť jej nemienim,pretože občas sa jej platitlo a za posledny ukon,tr. oznamenia,ktore bolo podane,som jej riadne zaplatil ale bločik mi nedala,že ho nepotrebujem!!!
Čo mam robiť?
Dakujem

16. Február 2012 at 05:41 #4264

Bipod

Možno ste s právničkou uzavreli zmluvu o poskytovaní služieb; tú treba plniť aj čo sa týka ceny. Ak cenu neurčuje zmluva medzi vami, môže ju žiadať podľa svojho verejného (ponukového) cenníka; ak ho nemá, zaplatiť za vyžiadané a vykonané (=v súlade s vašimi uskutočniteľnými pokynmi) plnenia (jej služby) cenu obvyklú.

Ešte k veciam, ktoré sa už stali:

Možno vás právnička zastupovala na základe plnej moci, ktorú od vás dostala; v plnomocenstve treba uviesť jeho rozsah (časový aj vecný) a môžete ho odvolať.

Ak vám dokázateľne spôsobila škodu, dala by sa zvažovať jej náhrada.

Záležitosť z vášho popisu vyzerá tak, že príslušné podania (trestné oznámenie, návrh na vydanie platobného rozkazu, alebo žalobu) ste si azda mohli úspešne podať aj sám, pretože formálna stránka podania sa dá osvojiť a dôkazy pravdepodobne beztak musíte poskytnúť vy sám.

Ak by ste si aj netrúfali, moli by ste si texty príslušných podaní dať spracovať za úplatu a (po kritickom zhodnotení) ich podať sám bez zastupovania – veci by ste mali vo vlastných rukách.

Bližšia košeľa ako kabát: nemyslite, že cudzia platená odborná osoba vás určite bude zastupovať energickejšie, než by ste sa vy sám. Jej pohnútkou je len cena za služby, vašou pohnútkou je výsledok celého sporu – to je dosť veľký rozdiel.

17. Február 2012 at 16:41 #4268

black

Ano.No nedalo sa s nou skontaktovať!!!Pritom som jej to prizvukoval aby ma informovala.Chcel som pomoc a skončilo sa tak ako sa skončilo.Nevadi,riešim to aj v Bratislave a samozrejme to skušam aj inou cestou.
Z jej strany mi dva krat klamala!!!,tak to nebolo dobre.Druhe tr. oznamenie išlo len z mojich pokynou,pretože ona nekonala vôbec v ničom.Podať na sud urgenciu neurobil trištvrte roka!!!!! až ked mi zaklamala a ona zistila,čo povedala,tak potom začala pisať urgenciu.no ani to neviem,či ju vôbec poslala.Pravnik,je povinny informovať klienta,pokial si to sam klient praje a trva na tom.pravnik je predsa povinny zdvihnuť telefon,pokial nemôže ozve sa neskôr.Ona nereagovala na telefony,sms-ky a maily.Ked som jej napisal nakoniec a pritvrdil,že ak sa neda z tym pripadom niečo ko predu,končim a ona mi napisala,že teda konči ale chce zaplatiť.Nehovorím že na to nema pravo ale nechcem nič,len nech aj ona si prizna chybu ak nie,som nuteny to podať aj inde.Našťastie mam nejake zaznamy.Ked chce hrať ona agresivnu hru,budem aj ja.Ked sme si teraz dohadzovali schôdzku,tak zrazu sa vie ozvať často.pred tym?mesiac nič.Minuly rok bol rekord,dva mesiace!!!A to akože si mam ja nehať ľubiť?Akože pravnička,ako ju volaju “mužatka”,tak ona bude mať pravo odo mna pytať peniaze a ja sa nebudem mať pravo braniť?

17. Február 2012 at 18:48 #4269

Bipod

Na takéto veci by bola najlepšia prevencia (vopred zmluvne dohodnúť povinnosti, pri nesplnení sankcie); ešte aj keď sú veci v behu, dá sa veľa urobiť (účastník konania má právo nahliadať do spisu a žiadať informácie). Ak sa už stalo, sú možnosti najmenšie. Pocity nabok, zhrnúť fakty, vyhodnotiť zostávajúce možnosti, rozhodnúť sa a konať.

28. Február 2012 at 07:21 #4302

black

Bipod

Včera som bol z pravnikom,ktory tvrdi,že cena,ktoru mi určila pravnička je sice podla zakona ale kedže ani jeden z jej ukonov nebol vyhraty,to znamena že tr. oznamenie nebolo ani jedno vyhrate,ma to prispôsobiť tomu skutku a brať na to ohlad.Jednoznačne potvrdil,že ked som jej povedal pravdu do oči,citi sa urazena a chce touto formou peniaze.Uvidim,Skusim to podať aj na advokatsku komoru,čo povedia.

1. Marec 2012 at 11:08 #4304

Henka

Ak občan nie je s výkonom poskytovanej právnej pomoci spokojný, môže napísať sťažnosť na Slovenskú advokátsku komoru. Mal by uviesť, v čom advokát porušil zákon o advokácii. Ide napríklad o prípady, keď advokát požaduje vyššiu než dohodnutú odmenu, bol na pojednávaní nepripravený alebo nepodal návrh, a tak premlčal klientovi jeho nárok. Komora sťažnosť prešetrí a uloží advokátovi disciplinárne opatrenie – od napomenutia, cez peňažné pokuty, až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov.

9. Marec 2012 at 16:08 #4308

black

Henka
Je to pravda.No čo je horšie,že je to znama,z našej strany.Dala mi taku cenu,za rok aj pol jej “nepodarenej”roboty,že je človeku z toho zle.Z tych jej troch ukonov,sme nevyhrali ani jeden!!!Platil som jej skoro vždy,ked sme mali nejake stretnutie ale boli to take rchlo stretnutia,kde mi vždy vedela povedať,”no mam dalšieho klienta,tak rychlo”.Učtovala si poštovne a podobne.Pritom som jej platil.No a ked mi potom zaklamala a ja som jej to povedal,tak mi začala hovoriť,že čo si o sebe myslim,že čo som za človeka a že konči so mnou zastupovanie za nedôveru.ona to podala skôr ako som ja to chcel podať.no povedal som,nezaplatim jej ani cent,pokial tu cenu nezniži.A ako som pisal.ešte mi povedala,ked som jej povedal,že ta suma je velka,tak ona na to,”to mna nezaujma čo si myslite”.Vtedy som sa len tak,tak ovladal až nevybuchnem.
uvidim,rieši to novy pravnik,ktory povedal,že cena je prestrelena a za to čo “ne-”spravilaô,mala byť cena prihliadnuta na to,čo akože sme nič nevyhrali.Povedal,že to skôr vidi na to,že sa citi urazena.ved uvidim.

24. Marec 2012 at 19:52 #4314

Henka

Podľa toho čo píšete, argumenty máte a ak máte aj také dôkazy, nie je čo riešiť. Držím päste.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)

You must be logged in to reply to this topic.