apo
|
Spôsobil som škodu na aute pri parkovaní. Pri obhliadke auta poškodeného mu technik z poisťovne povedal, že nejakých 40 % škody bude znášať sám z dôvodu solidárnej škody.
Poškodený ma oslovil, že čo ja nato. Ja no to nič a preto sa pýtam či niekto vie povedať na základe čoho poisťovňa uvažuje nad tým, že z mojej zákonnej poistky neuhradí celú škodu poškodenému.
Jeho auto je Citroen starý 10 rokov a bude sa meniť zadný plastový nárazník.
Ďakujem.
|
Henka
|
Podľa ustanovenia § 441 občianskeho zákonníka ak bola škoda spôsobená aj zavinením poškodeného, znáša škodu pomerne; ak bola škoda spôsobená výlučne jeho zavinením, znáša ju sám.
Predpokladám, že spôsobená škoda bola nízka, teda polícia nebola prizvaná a medzi poškodeným a škodcom bolo spísané hlásenie o poistnej udalosti, ktoré bolo odovzdané poisťovni. Na základe obhliadky vozidiel, Vami popísanom priebehu dopravnej nehody / v hlásení/ a rekonštrukcii priebehu DN. kde ste museli pri obhliadke MV pristaviť tak, ako v čase škodovej udalosti, technik dospel k záveru, že ku škode nedošlo výlučne Vašim zavinením, ale aj zavinením poškodeného. Mieru zavinenia poškodeného určil vo výške cca 40-tich % . Vek motorového vozidla a nutnosť výmeny dielov pri určení miery zavinenia nie je relevantný.
|