Home › Forums › Občianske právo › spor vo veci zmluvy o nájme bytu
| Author | Posts |
|---|---|
| Author | Posts |
| 3. Február 2012 at 12:24 #4248 | |
|
macinka |
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu v otázke zmluvy o prenájme bytu. mala som uzatvorenú zmluvu o prenájme bytu ktorá bola uzatvorená na dobu určitú do 31.3.2011 v sume 250 eur mesačne vrátane energii. po uplynutí doby nájmu ma vlastníčka bytu s jej súhlasom i naďalej nechala užívať svoj byt s tým, že požadovala zvýšenie nájomného na sumu 350 eur, s čím som súhlasila avšak k žiadnej ďalšej novej zmluve resp. dodatku ohľadne určenia výšky nájomného alebo lehoty nedošlo i napriek mojim opakovaným žiadostiam. nakoľko som stratila zamestnanie platila som nájomné s oneskorením resp. nie vždy celú požadovanú sumu čo viedlo k okamžitému zrušeniu nájomnej zmluvy zo strany prenajímateľa, ktorý ma 15.1. 2012 doslova vyhodil z bytu spôsobom, že do 7 minút si mám byt opustiť, čo som aj urobila. som si vedomá svojho dlhu voči prenajímateľovi vo výške 685 eur, čo som aj uviedla prenajímateľovi avšak tento odo mňa žiada sumu 1360 eur. pri opustení bytu som si nestihla nič so sebou zobrať a z telefonátu susedov mi bolo oznámené, že prenajímateľ moje osobné veci vyhodil na chodbu, čo mi rozkradi kým som stihla do domu prísť a ostatné nehnuteľné veci sú mi naďalej zadržiavané prenajímateľom, ktorý mi zaslal oznámenie o uplatnení záložného práva k hnuteľnému majetku. prosím o radu ako v mojom prípade mám postupovať lebo myslím, že tento môj problém sa v dnešnej dobe vyskytuje dosť často. ďakujem Martina |
| 4. Február 2012 at 06:22 #4253 | |
|
Bipod |
Podľa môjho názoru: Ak sa nejedná o podnájom, ale o prenájom, je nájomník (nie podnájomník) chránený a na výpoveď zmluvy treba privolenie súdu. Pozrite si (občiansky) zákoník v aktuálnom znení, zmluva na dobu určitú by súhlasným správaním účastníkov zmluvy o nájme (=ďalším užívaním predmetu nájmu) mala prejsť do trvania na dobu neurčitú. Platiť treba; ak sa neplatí, treba sa pripraviť na dôsledky a nie byť potom prekvapená. Ak dlžná čiastka zdá sa nezodpovedať, treba jej výšku vyjasniť. Dlžobu nemožno riešiť jednostranným zadržaním vecí povinného; ak sa deje, možno podať žalobu o vydanie vecí. Ťažko bude dokazovať vlastníctvo tých vecí, nielen zadržaných, ale najmä vyhodených. Zabezpečujte si dôkazy bezodkladne, ak to chcete vymáhať. |
| 4. Február 2012 at 08:44 #4256 | |
|
macinka |
Ďakujem za odpoveď. ja som sa včera pozrela na Obč.zákonníka a tam bolo uvedené, že ak bola nájomná zmluva uzatvorená na dobu kratšiu ako 1 rok, tak po jej uplynutí ak nebola uzatvorená nová zmluva resp. jej dodatok tak sa obnovuje pôvodná zmluva. na dobu neurčitú prechádza zmluva v prípade, ak by bola pôvodná uzatvorená na dobu dlhšiu ako 1 rok. mezdi vyhodenými vecami boli aj nejaké šeky. problém je aj v tom, že nejaké platby za prenájom viem vydokladovať výpisom z účtu, avšak na požiadanie vlastníka bytu /že je na materskej a nájomné jej mám vyplácať na ruku a nie na účet aby nezistili, že má iný príjem/ som jej začala vyplácať na ruku avšak bez akéhokoľvek potvrdenia. myslíte, že v mojom prípade má význam podať žalobu o vydanie veci? s vlastníkom bytu nie je možné sa dohodnúť a ešte požaduje za obdobie kedy bola platná nájomná zmluva doplatenie za každý mesiac 100 eur. ďakujem za skorú odpoveď nakoľko vec je veľmi súrna lebo mám maloleté dve deti a som v zlej životnej situácii. |
| 4. Február 2012 at 10:32 #4257 | |
|
Bipod |
To máte ťažké, ak ani nemáte potvrdenia o tom, čo ste zaplatili. Ak máte platnú nájomnú zmluvu, môžete sa domáhať, aby ju protistrana plnila; ak odmietne, a vám z toho vznikne škoda (napr. platba za ubytovanie inde), možno sa domáhať jej náhrady občianskou žalobou. Či má význam podať žalobu o vydanie veci závisí aj od toho, či ste schopná dokázať, že a čo vám protistrana zadržuje. Nezabudnime, že prenajímateľ má voči štátu povinnosti, za ktorých nesplnenie mu daňový úrad dá pokuty: |
You must be logged in to reply to this topic.