Home › Forums › Občianske právo › Vlastníctvo bytu
| Author | Posts |
|---|---|
| Author | Posts |
| 16. Február 2012 at 11:19 #4265 | |
|
jolana |
Dobrý deň,potebujem radu.Bývam v bytovom,kde je 6 bytov,3 byty sú v osobnom vlastníctve,ostatné 3 byty sú vlastníctvo poľnohospodárskeho bytového družstva.Ja jedna z vlastníčok bytu,susedia resp. nájomcovia žiadajú odo mňa povolenie na všetko,čo si do bytu prípadne na svoju čať pozemku prinesiem.Za bytovkou máme volieru,do ktorej sme si prinesiesli 2 psíkov,susedia sa sťažujú,že si robíme,čo chceme a nepýtame si od nich povolenie.Druhému vlastníkovi bytu to nevadí a ani bytovému družstvu.Tak sa chcem opýtať,prečo by som sa ja ako vlastníčka bytu mala pýtať povolenie od nájemníkov?Nájomcovia majú za domom sliepky a povolenie si od nikoho nepýtali.Prečo som si teda odkúpila byt,keď mám podľa susedov ja ako vlastníčka bytu aj pozemku menšie práva ako nájomcovia?potrebujem povolenia na užívanie svojho pozemku,prípadne,keď si idem vo svojom byte prerábať? |
| 16. Február 2012 at 12:07 #4266 | |
|
Bipod |
Samostatne by som posudzoval situáciu v bytovke a samostatne by som posudzoval užívanie pozemku. Ak susedov neobťažujete nad mieru obvyklú miestnym pomerom, dovoľuje vám ústava Slovenskej republiky všetko, čo vám zákony nezakazujú. Povolenie na primerané užívanie vášho pozemku nepotrebujete. Odporúčam pozrieť si v liste vlastníctva, ako je ten pozemok označený a z toho vychádzať. V byte, ktorý je vaším vlastníctvom, potrebujete povolenie na prerábanie bytu len v prípade, že vám to ukladá stavebný zákon (pozrieť na internete). Stavebné povolenie sa vyžaduje najmä ak sa zasahuje do statiky a vonkajšieho vzhľadu stavby. Na niektoré drobnejšie zásahy sa požaduje ohlásenie stavebnému úradu. Na opravy obvykle netreba nič. Napríklad ak by ste si v byte menili priečky (ktoré nie sú nosné!), nemali by ste potrebovať žiadne povolenia. |
| 16. Február 2012 at 13:06 #4267 | |
|
jolana |
Ich nadmieru obťažujeme všetkým,čo vlastníme,hlavne tým,že vlastníme 2 autá,resp. ich obťažuje všetko,čo sa týka,popritom si za všetko riadne platíme,nie sme neplatiči a ko pol bytového domu. |
| 17. Február 2012 at 18:50 #4270 | |
|
Bipod |
Zdá sa, že právny problém v tom nebude. |
| 18. Február 2012 at 13:51 #4273 | |
|
jolana |
Takýmto ďalším vývojom asi aj bude.Ale ďakujem za odpoveď. |
| 22. Apríl 2012 at 14:13 #4332 | |
|
volvo |
dobrý deň |
| 24. Apríl 2012 at 05:48 #4333 | |
|
Bipod |
Organizačná záležitosť: K veci “volvo”: – dôležitý je súčasný údaj v liste vlastníctva nehnuteľnosti: kto je vlastníkom bytu? Zistite a uveďte. V zásade platí: Často to býva tak, že každému z manželov po rozvode pripadne polovica bytu aj polovica dlhov z pôžičiek. Ak zo starého stavu predtým pre vás priaznivého vznikol nový stav pre vás nepriaznivý, je možné pozrieť sa na okolnosti a v priaznivom prípade dokazovať stav výhodnejší pre vás – napríklad, že za slobodna bol byt vo vašom výlučnom užívacom práve, potom za manželstva bol odkúpený z výlučne vašich prostriedkov (nie z BSM, napr. za peniaze od vašich rodičov), ešte keby ste tak boli sama ako kupujúca, aj ako vlastníčka na LV … – záleží na právnom stave veci, zistite ho. |
You must be logged in to reply to this topic.