vAza.sk

vzory A zákony | jednoduchá cesta k právu

vrátenie daru

HomeForumsObčianske právovrátenie daru

This topic has 2 voices, contains 4 replies, and was last updated by  Bipod 102 dní ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
Author Posts
Author Posts
30. November 2011 at 16:07 #4213

gpv

Ešte počas manželstva keď sme mali s bývalou manželkou BSM sme spoločne darovali podiel na dome synovi Darovanie nastalo ešte pred rozvodom avšak už bol podaný návrh na rozvod Teraz nastali okolnosti také, že som žiadal od syna vrátenie daru, nakoľko sa ku mne ako k otcovi zle správal ( uznaný vinným v priestupkovom konaní s udelením pokuty, neposkytol mi pomoc keď som bol zdravotne na tom zle atď je toho viac ) Syn na túto žiadosť nereagoval, tak som dal žalobu na súd. Jeho advokát mi odkázal, že je to právne nemožné, aby som uspel z dôvodu takého, že sme darovali spoločne s manželkou, že mám stiahnuť žalobu, lebo že to mám vopred prehrané. Teda nemôžem ja sám žiadať vrátenie? Syn je naozaj voči mne vulgárny, nemám inú možnosť. Ďakujem za rady

1. December 2011 at 12:26 #4216

Bipod

Jadrom problému zrejme je, že ste darovali vec, ktorá bola v spoločnom bezpodielovom vlastníctve manželov.

Vy sám môžete žiadať o vrátenie toho, čo ste dali len z vášho výlučného vlastníctva.

Napadá ma, keďže predmetom rozdelenia BSM je nielen vlastníctvo, ale aj pohľadávky, či by azda obstál postup, keď teraz po rozdelení BSM by ste argumentovali, že niekdajším darom z BSM vznikla darcom (vtedy manželom) akási pohľadávka doči obdarovanému, ktorú v rámci vyporiadania BSM treba (možno teraz dodatočne) tiež transformovať na dva individuálne (jeden voči otcovi, druhý voči matke) zákonné záväzky obdarovaného (aby sa k darcovi-darcom riadne správal); z takéhoto stavu veci by ste potom vy sám už mohli požadovať čo uvádzate (vrátiť váš podiel daru). Je to len prvá myšlienka, neviem, či by obstála po právnej analýze.

7. December 2011 at 17:29 #4217

gpv

ešte na doplnenie uvádzam, že k darovaniu ma “nútila” EXmanželka ešte pred rozvodom s tým že za 1-nebude robiť problémy pri rozvode a za 2-sama tak nemohla urobiť keďže majetok bol a stále je spoločný. Ona vlastne chcela mať na papieri synov diel a bola s ním už vtedy dohodnutá, že oni budú mať vačšinový podiel a aby ma tak mohli dostať z domu. Moja chyba že som to neskoro pochopil že o čo ide.

6. Február 2012 at 08:35 #4258

gpv

Syn sa obhajuje že len sa snažil brániť matku (to že mal so mnou ostré výmeny názorov a došlo aj k bitke), čo je samozrejme lož. Môžem požiadať súd, aby nebral do úvahy výpoveď bývalej manželky – synovej matky do úvahy z dôvodu príbuzenského vzťahu? alebo z iného dôvodu a akého? Bývalá manželka urobí všetko možné len aby ma pripravila o dom Ďakujem B

7. Február 2012 at 08:04 #4259

Bipod

Podali ste žalobu, zrejme o vrátenie daru, ktorý ste dali vy aj BM. Dôvodom má byť, že obdarovaný je k spoludarcovi vulgárny. Je na žalobcovi, aby to dokázal, môže navrhovať dôkazy. Súd bude zisťovať stav, vezme do úvahy dôkazy a voľne ich vyhodnotí. Nemáte možnosť súdu zabrániť, aby niektorý dôkaz nebral do úvahy. Môžete však dôkaz výpoveďou BM spochybniť, ak preukážete napr. jeho nepravdivosť.

Keďže to bol spoločný dar, a namieta sa správanie obdarovaného voči jednomu z darcov, očakával by som, že súd bude zaujímať aj správanie obdarovaného voči druhému darcovi.

Teraz je už zbytočné rozoberať pohnútky darovania – už sa to stalo; príslovie hovorí, čo za uši nechytíš, za chvost neudržíš; vraj prvý raz sa nejedná o chybu, ale o ponaučenie.

Neveľkú šancu vidím v tom, čo som uviedol už v predošlej reakcii.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.