vAza.sk

vzory A zákony | jednoduchá cesta k právu

vysporiadanie manželov z hladiska bytovej otazky

HomeForumsObčianske právovysporiadanie manželov z hladiska bytovej otazky

This topic has 2 voices, contains 3 replies, and was last updated by  Bipod 117 dní ago.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
Author Posts
Author Posts
10. Január 2012 at 19:34 #4227

lubosba

Dobry den prajem,

Potreboval by som poradit..
Pred 16. rokmi som mal sud z byvalou manzelkou ohladne nasho 3.izboveho bytu, kde sud rozhodol,ze manzelka ma zabezpecit mne byvanie tj. 1.izbovy byt. Po dnes den mi nic nedala a teraz som sa dozvedel,ze byt predala.
Vedeli by ste mi poradit ci stale mam pravo a mam sancu vyhrat sud?
viac info bez problemov poskytnem..

Dakujem

Lubos

19. Január 2012 at 11:49 #4233

Bipod

Pre posúdenie by bolo dôležité poznať (najlepšie doslovné) znenie výroku z rozsudku.

Domáhať sa až po 16 rokoch splnenia rozsudku je dosť nešťastné. Z vášho textu vychádza aj možnosť, že už azda dávno nepotrebujete riešiť bytovú náhradu.

Ak bývalá bola jedinou vlastníčkou bytu, mala plné právo ho predať sama. Vaším právom je rozhodovať o vašom vlastníctve, prípadne spolurozhodovať o vašom spoluvlastníctve.

Či máte šancu vyhrať súd? Ťažko posúdiť, keď neuvádzate “aký súd”. Chcete ju žalovať? Ak áno, čoho sa chcete domáhať a čím chcete vašu požiadavku zdôvodniť?

19. Január 2012 at 18:30 #4234

lubosba

zdravim,

v rozsudku je ze ja som povinny sa z toho bytu vystahovat do 15dni az ked manzelka mne zabezpeci nahradne ubytovanie,nahradny byt mensi.

No ja mam teraz uz kde byvat.Vlastnim rodinny dom.
Ale toto preco chcem dat manzelku na sud chcem pre svojho syna.Ja som to za tie roky neriesil vedel som,ze byt bude aj tak deti nasich.Len ze teraz ked ho predala syna distancovala a syn teraz nema nic.

Byvala bola vlastnickou, aj ked nechapem preco, nie z vecnym bremenom nakolko mi nie sme vysporiadany.

Na sud ju chcem dat preto nakolko sice je tomu uz 16 rokov ale doteraz nemala financne prostriedky na to aby ma vyplatila.
A teraz ked predala byt si myslim,ze mam pravo na svoj podiel ktory chcem dat aj tak synovi aby mal kde byvat ma uz 25 rokov a je samostatny zije po podnajmoch s priatelkou.

Dakujem

23. Január 2012 at 09:24 #4240

Bipod

Na predaj bytu je oprávnený vlastník (alebo spoluvlastníci). Ak ním už nie ste a boli ste, zistite si, či a ako ste o (spolu)vlastníctvo prišli – to z vášho textu nie je jasné.
V tej súvislosti znie veľmi zvláštne, že by ste ešte nemali vysporiadané bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (vyrozumel som, že predaný byt bol azda jeho súčasťou).

Nevysťahovať sa bolo vaším právom, dokiaľ ste nedostali náhradu. Keď ste sa pred 16 rokmi vysťahovali aj bez náhrady, teraz to už podľa môjho názoru nezmeníte.

Byť vami, teraz by som sa sústredil najmä na preskúmanie vývoja vlastníckych vzťahov k bytu, či všetko prebehlo tak, ako malo.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

You must be logged in to reply to this topic.